Të qenit egoist është një strategji thelbësore në rrugën tuaj drejt suksesit

Në rrugën  drejt suksesit, do ta gjeni veten duke u përpjekur vazhdimisht të balanconi nevojat tuaja me nevojat e të tjerëve. Shumicën e kohës, do të pyesni veten nëse nuk jeni  egoistë sa duhet apo jeni tepër egoistë. Por për sa i përket bujarisë , ekzistojnë tre lloje njerëzish në botë:

 • Egoist
 • Budalla
 • Një barrë për të tjerët

 

Dhe nga këto tre opsione, zgjedhja juaj më e mirë është të jeni egoist, sepse të qenit budalla ose një barrë për shoqërinë nuk do t’ju bëjë mirë as juve dhe askujt përreth jush. Shoqëria dhe bota në përgjithësi kanë nevojë që ju të jeni egoist dhe ta trajtoni  egoizmin me njëfarë hiri dhe ndjeshmërie. Kjo sepse nëse jeni egoist dhe e bëni atë siç duhet, automatikisht bëheni një përfitim  për shoqërinë.

Për të jetuar një jetë të lumtur, duhet të jeni egoist. Të qenit egoist do t’ju ndihmojë të bëni zgjedhjet e duhura afatgjata për veten tuaj.

Të jesh një person egoist është disi një domosdoshmëri morale. Bota ka nevojë për më të mirën tuaj dhe vetëm duke qenë egoistë mund të funksiononi në mënyrë optimale. Sidoqoftë, “egoizmi” në këtë rast nuk është ai lloji ku ju rrëmbeni ëmbëlsirën e fundit në mënyrë që kolegu juaj të mos e marrë atë. Ky nuk do të ishte egoizëm racional, sepse ai lloj inati mund të kthehet për t’ju kafshuar. Në fakt, mund të përfundojë duke ju grabitur energji nëse ndiheni në faj ose ju kapin.

Forma më e fuqishme e egoizmit përfshin fokusimin për të qenë në formë të mirë fizike, për të ndjekur karrierën , për të ngrënë siç duhet dhe për të kaluar kohë cilësore me të dashurit tuaj. Nëse nuk kujdeseni mirë për shëndetin  dhe e neglizhoni karrierën tuaj, atëherë jeni në kategorinë e dytë – budallenj – që është vetëm një nivel larg nga të  kthyerit në  barrë për shoqërinë.

Egoizmi është një strategji thelbësore në rrugën tuaj drejt suksesit dhe përmbushjes. Në kohë të vështira, kur jeni duke luftuar, shoqëria dëshiron që ju së pari të kujdeseni për veten . Pasi të keni arritur një nivel të arsyeshëm suksesi, do të zhvilloni automatikisht ndjenjën për të filluar t’i jepni mbrapsht komunitetit.

Njerëzit janë të prirur të kujdesen për nevojat e tyre së pari, pastaj familjen, fisin, vendin dhe botën, afërsisht në atë renditje. ~ Scott Adams

Harrojeni pasionin; të jesh i pasionuar pas diçkaje nuk garanton sukses.

Shumica e njerëzve gabimisht supozojnë se pasioni është ai që çon drejt suksesit. Dhe kjo ndodh kryesisht për shkak se shpesh dëgjojmë njerëz të suksesshëm të thonë “ndiq pasionin tënd, është çelësi i suksesit”. Dhe sinqerisht, duket shumë e arsyeshme herën e parë që e dëgjon. Pasioni supozohet se do t’ju japë energji, do të rrisë vendosmërinë tuaj dhe do t’ju bëjë imun ndaj refuzimit.

Por, pasioni nuk është aq thelbësor për suksesin sa e mendojmë ne. Të jesh i apasionuar pas diçkaje nuk është një garanci se do të jesh i suksesshëm në të. Po, pasioni i bën njerëzit të ndërmarrin rreziqe të mëdha në ndjekje të qëllimeve të pamundura, të cilat rrallë çojnë në sukses  dhe në shumicën e rasteve çojnë në një dështim të madh.

Energjia është e mirë. Pasioni është marrëzi. ~ Scott Adams

Natyrisht, njerëzit e suksesshëm duan që  të besoni se suksesi është produkt i inteligjencës dhe punës së tyre të palodhur, por ata gjithashtu përpiqen sa më shumë të jenë modestë , prandaj suksesin e tyre ia atribuojnë pasionit.

Në thelb, pasioni nuk është një tregues definitiv i suksesit. Është e lehtë të jesh i apasionuar pas gjërave që  funksionojnë në mënyrë perfekte. Por, pavarësisht se sa i pasionuar jeni për një projekt, pasioni  do të shuhet në një moment nëse të gjitha përpjekjet tuaja vazhdojnë të dështojnë dhe nuk rezultojnë ashtu siç dëshironi.

Suksesi  çon në pasion më shumë sesa pasioni  çon në sukses.

Nëse i kërkoni një personi të suksesshëm t’ju tregojë sekretin e tij, ai mund t’ju thotë se është pasioni, sepse kjo duket si një përgjigje vërtet modeste. Megjithatë, nëse ata vërtet duan të jenë të sinqertë me ju,  do t’ju thoshin se suksesi i tyre ishte një kombinim i punës së palodhur, vendosmërisë, trurit, dëshirës, ​​fatit dhe oreksit për rrezik.

Vetëm humbësit vendosin qëllime; fituesit e ndërtojnë jetën e tyre rreth sistemeve

Gjatë gjithë karrierës së tij, Scott Adams ka kërkuar gjithmonë shembuj të njerëzve që e ndërtojnë jetën e tyre rreth sistemeve në krahasim me qëllimet. Dhe një model spektakolar që ai zbuloi është se individët që janë të orientuar nga sistemi janë më të suksesshëm dhe përgjithësisht bëjnë një jetë më të mirë. Njerëzit e drejtuar nga sistemi janë individë që kanë gjetur një mënyrë për të parë gjërat familjare  në mënyra të reja dhe më të dobishme.

Sipas Scott Adams, qëllimet janë objektiva specifike – një situatë arrije – dhe – lije . Një sistem është diçka që ju e bëni rregullisht me një pritshmëri të arsyeshme dhe që duke e bërë  do t’ju ndihmojë të ecni përpara në jetë. Sistemet nuk kanë afate dhe ju japin mundësinë të rregulloni planet tuaja dhe ta bëni kohën të parëndësishme.

Objektivat janë për humbësit; fituesit përdorin sisteme, dhe kjo funksionon shkëlqyeshëm për ta. Për shembull, nëse vendosni një objektiv për të humbur 20 kilogramë, do të kaloni çdo moment derisa të realizohet ai synim – nëse e arrini  – duke u ndjerë sikur mund të mos jeni në gjendje ta realizoni kurrë.

E thënë thjesht, njerëzit që janë të orientuar drejt qëllimit përjetojnë  një gjendje dështimi pothuajse të vazhdueshëm duke  shpresuar se do të jetë i përkohshëm. Kjo ndjenjë i ha pak nga pak dhe me kalimin e kohës bëhet e rëndë dhe e pakëndshme. Madje mund t’i largojë ata nga loja.

Shumica e njerëzve të suksesshëm në mbarë botën ndjekin sisteme, jo qëllime. Nëse kërkoni mjaftueshëm , do të gjeni një sistem në fund të arritjeve të tyre. Për shembull, sistemi i Warren Buffett për investimin përfshin blerjen e kompanive të nënvlerësuara dhe mbajtjen e tyre për një kohë të gjatë, ose të paktën derisa të ndryshojë diçka e madhe. Ai sistem ka qenë fitues për dekada. Krahasoni atë me investitorët individualë që blejnë një aksion sepse presin që ai të rritet me 20% vitin e ardhshëm; ky është një qëllim, jo ​​një sistem. Dhe çuditërisht, investitorët individualë zakonisht përjetojnë kthime më të këqija se mesatarja e tregut.

Në rastin më të mirë, njerëzit që janë të orientuar drejt qëllimit e jetojnë jetën e tyre në një gjendje të dështimit të vazhdueshëm para suksesit, dhe në rastin më të keq, në dështim të përhershëm nëse gjërat nuk funksionojnë kurrë. Njerëzit e orientuar drejt sistemit, nga ana tjetër, kanë sukses sa herë që aplikojnë sistemin e tyre, kryesisht sepse ai lejon që gjërat të funksionojnë për ta.

Nëse dëshironi të jetoni një jetë të lumtur dhe të suksesshme, përqendrohuni në krijimin e një sistemi që funksionon, në vend që të vendosni qëllim pas qëllimi.

Mësoni të vendosni prioritetet  siç duhet për të maksimizuar energjinë tuaj personale

Si njerëz, nevojat dhe dëshirat tona janë praktikisht pa  limit—ne duam shumë gjëra duke përfshirë shëndet të mirë, liri financiare, një jetë shumë të mirë shoqërore, dashuri, familje, karrierë dhe shumë të tjera.

Një problem i madh me gjithë këto dëshira është që koha që kaloni duke ndjekur një nga dëshirat  është koha që nuk mund ta shpenzoni duke ndjekur ndonjë nga të tjerat. Pra, cila është mënyra më e mirë për të organizuar kohën tuaj të kufizuat për të marrë rezultatin më të mirë?

Mënyra më e mirë për të përdorur mirë kohën tuaj është duke u fokusuar në vetëm një aspekt kryesor: në energjinë personale. Duke bërë zgjedhje që maksimizojnë energjinë tuaj personale, do ta keni shumë të lehtë të menaxhoni  prioritetet e tjera. Maksimizimi i energjisë tuaj personale ka të bëjë me të bërit atë që ju bën të lumtur dhe ju vendos në një humor pozitiv.

Rritni energjinë  personale duke ngrënë siç duhet, duke u ushtruar, duke shmangur stresin e panevojshëm dhe duke fjetur mjaftueshëm.

Kur të arrini energjinë  personale siç duhet, cilësia e punës suaj do të jetë më e mirë sepse do të kënaqeni duke e bërë atë nga mëngjesi deri në fund të ditës. Kjo do ta mbajë karrierën tuaj në rrugën e duhur dhe do t’ju bëjë të ndiheni të relaksuar dhe akoma më energjikë, duke përmirësuar kështu jetën  personale.

Një qasje e shkëlqyer për të maksimizuar energjinë  është të vendosni prioritetet tuaja siç duhet. Imagjinoni prioritetet si rrathë koncentrikë në një objektiv  harku. Në qendër të këtyre rrathëve jeni ju. Ju jeni syri i demit – prioriteti më i madh. Nëse e shkatërroni veten, nuk do të jeni në gjendje të arrini  ndonjë prioritet tjetër. Prandaj, puna  e parë dhe më e rëndësishme është të kujdeseni për shëndetin tuaj.

Unaza tjetër është prioriteti juaj i dytë më i madh dhe  është ekonomia. Kjo përfshin punën , pasuritë dhe investimet tuaja. Nëse nuk e arrini jetën  financiare siç duhet, ju vendosni një barrë mbi të gjithë, nga familja juaj deri te  shteti.

Pasi të jeni të shëndetshëm dhe të qëndrueshëm financiarisht, është koha për unazën e tretë. Kjo përbëhet nga familja dhe miqtë tuaj. Ndërsa shëndeti i mirë dhe burimet e mjaftueshme janë thelbësore për një nivel bazë lumturie, është po aq e rëndësishme që të jeni mirë me të dashurit tuaj për të shijuar vërtet jetën. Rrathët e ardhshëm janë komuniteti juaj lokal, shteti juaj dhe bota në përgjithësi.

Mos harroni gjithmonë se zgjedhjet tuaja në jetë do të ndikojnë drejtpërdrejt në energjinë personale dhe do të luajnë pa dyshim një rol të madh në suksesin dhe kënaqësinë tuaj në tërësi.

Një qëndrim pozitiv është një mjet thelbësor për të jetuar një jetë të suksesshme dhe të lumtur

Truri i njeriut është i ndërtuar në  mënyrë të tillë që analizon vazhdimisht mjedisin, mendimet dhe shëndetin tonë dhe e përdor atë informacion për të krijuar një ndjesi që të gjithë e njohim si qëndrim. Në përgjithësi, sa më pozitiv qëndrimi juaj, aq më e mirë është jeta juaj. Kur qëndrimi juaj është i mirë, ju performoni më mirë në punë dhe e shijoni më shumë jetën.

Në jetë, gjithçka që bëni në kërkimin  për sukses dhe lumturi ndikohet drejtpërdrejt nga qëndrimi juaj, qoftë pozitiv apo negativ.

Si njeri, truri juaj është tamam si një kompjuter i gjallë që mund të programohet për lumturi nëse kupton ndërfaqen e përdoruesit. Dhe mënyra më e mirë për të menaxhuar qëndrimin tuaj është duke pasur një kuptim solid të kësaj baze të natyrës njerëzore.

Për shembull, nëse i shikoni nga afër njerëzit që janë stërvitur kohët e fundit, do të zbuloni se ata janë pothuajse gjithmonë të lumtur dhe optimistë – ata kanë një qëndrim pozitiv. Tani hidhini një sy njerëzve që kanë ngrënë kohët e fundit dhe krahasojini me ata që janë të uritur. Do të shihni një ndryshim të madh në qëndrimet e tyre.

Pra, në planin e shëndetit fizik, mënyra më e mirë për të ngritur qëndrimin tuaj dhe për të rritur energjinë tuaj është duke u ushtruar, duke ngrënë siç duhet dhe duke fjetur mjaftueshëm. Pavarësisht se sa i keq është humori juaj, stërvitja, ushqimi dhe gjumi janë butonat e duhur që duhen shtypur. Ata do t’ju nxjerrin nga errësira juaj e thellë dhe do t’ju rikthejnë në nivelin e lumturisë dhe humorit të mirë.

Gjithashtu, ka disa aktivitete të tjera që kontribuojnë në një qëndrim pozitiv në frontin mendor. Nëse po bëni gjithçka siç duhet në aspektin e shëndetit fizik dhe ende nuk po e shijoni jetën aq sa mendoni se duhet, gjëja e parë që duhet të provoni është të ëndërroni.

Ju mund të përmirësoni mendërisht qëndrimin tuaj duke rritur raportin e mendimeve të lumtura me mendimet shqetësuese. Pra, nëse jeta juaj nuk ju jep shumë mendime të lumtura për t’u mbështetur, provoni të ëndërroni gjëra të mahnitshme për të ardhmen. Mos u shqetësoni që ëndrrat tuaja mund të mos realizohen. Eventualisht, trupi dhe mendja juaj do t’i përgjigjen automatikisht çfarëdo imazhi dhe mendimi që kaloni më shumë kohë duke medituar.

A e dinit? Një studim i Johns Hopkins Medicine zbuloi se një qëndrim pozitiv rrit sistemin imunitar dhe përmirëson rezultatet dhe kënaqësinë e jetës në një mori kushtesh shëndetësore – duke përfshirë goditjen në tru, kancerin, sëmundjet kardiovaskulare dhe tumoret e trurit.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lumturia: kontrolli i rendit dhe kohës së  gjërave

 

Gjëja më e arsyeshme për të punuar drejt arritjes në jetë është të maksimizoni përvojën tuaj totale të lumturisë gjatë gjithë jetës. Mënyra më e mirë për të arritur këtë është duke kuptuar se çfarë është lumturia dhe si funksionon.

Siç e përkufizoi Scott Adams, lumturia është një ndjenjë që ndjeni kur kimia e trupit tuaj  prodhon ndjesi të këndshme në mendjen tuaj. Është joshëse të mendosh për lumturinë si një gjendje shpirtërore të shkaktuar nga situatat rreth jush ose nga çfarëdo që  ndodh në jetën tuaj. Megjithatë, në kuptimin e vërtetë, lumturia ka të bëjë më shumë me ju sesa me rrethanat dhe situatat që po kaloni.

Siç u përmend më herët, ne njerëzit nuk jemi gjë tjetër veçse një kompjuter me një CPU të gjallë që mund të manipulohet për të marrë një rezultat të dëshiruar. Dhe njësoj si qëndrimi dhe energjia juaj, ju mund të manipuloni kiminë e trupit  për të rritur nivelin tuaj të lumturisë.

Manipulimi për të cilin po flasim  nuk përfshin marrjen e dozave me ilaçe kundër depresionit, marrjen e lartë të barnave rekreative ose dehjen  për t’u trullosur. Problemi me secilën nga këto metoda është se përfshijnë rreziqe dhe efekte anësore të cilat do të ishte më mirë nëse do i shmangnit. Lloji i manipulimit për të cilin flasim  është një qasje më e natyrshme.

Kur bëhet fjalë për manipulimin e kimisë suaj të lumturisë, truku  më i madh është të jesh në gjendje të bësh atë që dëshiron, kur të dëshirosh. Do ta keni shumë të lehtë të jetoni një jetë të lumtur nëse jeni në gjendje të bëni gjithçka që dëshironi sa herë që dëshironi. Koha kur bëhen gjërat mund të jetë shumë më e rëndësishme se vlera e tyre e brendshme.

Për shembull, pavarësisht se sa shumë kënaqeni duke ngrënë një vakt të shijshëm, nëse do ta hanit vaktin menjëherë pasi ta keni mbushur stomakun me ushqime të shpejta, vakti i shijshëm nuk do t’ju bënte të lumtur. Një vakt mediokër kur jeni të uritur do t’ju bëjë më të lumtur sesa një vakt i jashtëzakonshëm kur nuk jeni të uritur.

Nëse dëshironi të jeni të suksesshëm dhe të kënaqur në jetë, duhet të mësoni të kontrolloni rendin dhe kohën kur ndodhin gjërat.

Në thelb, njerëzit me burime mesatare dhe një skedul fleksibël do të jenë më të lumtur se njerëzit e pasur, skeduli i të cilëve nuk është fleksibël. Prandaj, në kërkimin  për lumturinë, është thelbësore që të punoni vazhdimisht për të pasur kontrollin e skedulit tuaj.

Targetimi i një niche-je të ngushtë ju lejon të bëheni një peshk i madh në një pellg të vogël.

Kur pyetni pronarët e bizneseve se kush është tregu i tyre i synuar, shumë priren të përgjigjen me “të gjithë”. Në realitet, kjo  do të thotë askush. Me ambicien e tyre për të fituar sa më shumë klientë, shumë pronarë biznesesh përpiqen t’i shërbejnë një tregu sa më të gjerë të mundshëm.

Në pamje të parë, kjo duket logjike. Megjithatë, në fakt është një gabim i madh. Shumë pronarë biznesesh shqetësohen për ngushtimin e tregut të tyre të synuar sepse nuk duan të përjashtojnë asnjë klient potencial.

Me këtë lloj marketingu, pronarët e bizneseve janë si një shigjetar në mes të mjegullës së dendur, duke gjuajtur shigjeta në çdo drejtim me shpresën se një ose më shumë prej tyre do të godasin objektivin e synuar.

Nëse ju  duket më shumë  si shigjetari ynë i çorientuar, që lëviz në mjegull, duke gjuajtur shigjetat e tij në drejtime të rastësishme dhe duke shpresuar për më të mirën, atëherë do të kishit të drejtë. Megjithatë, ju mund të jeni duke menduar – nëse ai thjesht gjuan shigjeta  në të gjitha drejtimet, me siguri  do të godasë objektivin e tij. E drejtë? Ndoshta, por të paktën për bizneset e vogla dhe të mesme, kjo është mënyra më e keqe e marketingut, sepse ata kurrë nuk do të kenë shigjeta të mjaftueshme (d.m.th., para) për të goditur objektivin  mjaftueshëm për të marrë një kthim të mirë nga investimi i tyre. Për të qenë një tregtar i suksesshëm i biznesit të vogël, ju duhet një fokus si  lazer në një treg të ngushtë të synuar, i quajtur ndryshe një niche.

 

Një niche është një pjesë e përcaktuar fort e një nënkategorie. Për shembull, mendoni për kategorinë e shëndetit dhe bukurisë. Kjo është një kategori shumë e gjerë. Një sallon bukurie mund të ofrojë një gamë të gjerë shërbimesh duke përfshirë lazer, depilim, pastrim të fytyrës, masazh, trajtim celuliti dhe shumë më tepër.

Nëse, për shembull, marrim një nga këto nënkategori – le të themi trajtimin e celulitit, kjo mund të jetë niche-ja jonë. Por, ne mund ta forcojmë  edhe më tej duke u fokusuar në trajtimin e celulitit për gratë që sapo kanë lindur një fëmijë. Kjo është një niche e përcaktuar shumë mirë. Tani ju mund të jeni duke menduar pse do të donim të kufizonim kaq shumë tregun tonë?

 

Ja pse:

 1. Ju keni një sasi të kufizuar parash. Nëse fokusoheni shumë gjerësisht, mesazhi juaj i marketingut do të bëhet i shpërqëndruar dhe i dobët.
 2. Faktori tjetër kritik është rëndësia. Qëllimi i reklamës suaj është që perspektivat tuaja të thonë: “Hej, kjo është për mua”.

Nëse jeni një grua që sapo keni lindur një fëmijë dhe jeni të shqetësuar për celulitin, a do të tërhiqte interesin një reklamë që synon këtë problem specifik? Me siguri. Po nëse reklama do të ishte një reklamë e përgjithshme për një sallon bukurie që përfshin një listë të gjatë shërbimesh, një prej të cilave ishte trajtimi i celulitit? Me shumë mundësi do të humbiste në rrëmujë.

A e dinit? Synimi i një niche-je të ngushtë ju lejon të bëheni një peshk i madh në një pellg të vogël. Pra ju lejon të dominoni një kategori ose gjeografi në një mënyrë që është e pamundur duke qenë i përgjithshëm.

Ju duhet të zhvilloni propozimin tuaj unik të shitjes (PUSH)

 

Për të filluar marketingun me synim, duhet të shikojmë dy elementë thelbësorë:

 1. Cili është qëllimi i reklamës suaj?
 2. Në çfarë fokusohet reklama juaj?

 

Kur pyetni pronarët e bizneseve se cili është qëllimi i reklamës së tyre, zakonisht merrni një përgjigje si:

 • Branding
 • Njohja e emrit tim nga njerëzit
 • Njohja e njerëzve me produktet dhe shërbimet e mia
 • Kryerja e shitjeve
 • Bindja e njerëzve që të telefonojnë për një ofertë.

 

 

Të gjitha këto janë shumë të ndryshme dhe  nuk mund t’i bëni  me një reklamë të vetme. Në stilin tipik të biznesit të vogël, pronarët  përpiqen të marrin maksimumin për paratë e investuara. Por duke u përpjekur të bëjnë shumë,  përfundojnë duke mos arritur asnjë nga objektivat e tyre.

 

Një rregull i madh është një reklamë, një objektiv. Nëse diçka në reklamë nuk ju ndihmon të arrini atë objektiv, atëherë  duhet ta hiqni qafe. Kjo përfshin lopë të shenjta si emri i kompanisë suaj dhe logoja e kompanisë.

Në vend që të përpiqeni të shisni drejtpërdrejt nga reklama , thjesht ftoni klientët e mundshëm të ngrenë dorën dhe të tregojnë interes. Kjo ul rezistencën dhe ju ndihmon të ndërtoni një bazë të dhënash marketingu – një nga asetet më të vlefshme në biznesin tuaj.

 

Pasi objektivi juaj të jetë i qartë, ju duhet t’ia komunikoni  lexuesit tuaj. Çfarë saktësisht dëshironi që ata të bëjnë më pas? A duhet të telefonojnë numrin tuaj pa pagesë për të porositur? Duhet të telefonojnë apo të vizitojnë faqen tuaj të internetit për të kërkuar një mostër falas? A mund kërkojnë një raport falas?

Pra ju keni nevojë për një thirrje shumë të qartë për veprim – jo diçka të mbipërdorur dhe të paqartë si “mos hezitoni të na telefononi”.

 

Ju duhet të jeni të qartë se çfarë duhet të bëjnë më pas dhe çfarë do të marrin në këmbim. Gjithashtu, jepuni  mënyra të shumta për ta ndërmarrë një veprim. Për shembull, nëse thirrja për veprim është për të porositur produktin tuaj, jepini  mundësinë për ta bërë  në internet, me telefon ose edhe me postë – në kupon. Njerëz të ndryshëm kanë preferenca të ndryshme kur bëhet fjalë për mënyrën e komunikimit.

 

Shumë biznese të vogla nuk kanë arsye të ekzistojnë.

Arsyeja e ekzistencës së tyre është të mbijetojnë dhe të paguajnë faturat e pronarit, i cili zakonisht me zor ia del mbanë ose ndoshta as nuk ia del. Nga këndvështrimi i një klienti, nuk ka asnjë arsye bindëse për të blerë prej tyre dhe çdo shitje që ata bëjnë është vetëm sepse ndodh që të jenë aty. Askush nuk po i kërkon. Askush nuk dëshiron në mënyrë aktive atë që ka për të ofruar dhe nëse nuk do të ishin aty,  nuk do t’i mungonte askujt. E ashpër por e vërtetë.

 

Ju duhet të zhvilloni propozimin tuaj unik të shitjes (PUSH). Kjo është pika ku shumë njerëz ngecin. Ata thonë diçka si “Unë shes kafe, nuk ka asgjë unike për këtë.”

Mendoni për ujin – një nga mallrat më të bollshëm në tokë. Kur e blini këtë mall, në  shishe  në një dyqan  ose nga një makineri shitëse, ju paguani me kënaqësi 2000 herë më shumë  në krahasim me marrjen  nga rubineti në shtëpi.

Do e dini se jeni duke e marketuar biznesin tuaj si  biznes shumice kur klientët fillojnë bisedën duke ju pyetur për çmimin.

Pozicionimi  si biznes me shitje mallrash shumice dhe  shitja në bazë të çmimit është një pozicion i tmerrshëm për një pronar biznesi të vogël. Është dërrmuese dhe kjo garë deri në fund me siguri do të përfundojë me lot. Përgjigja është zhvillimi i një propozimi unik të shitjes . Diçka që ju pozicionon ndryshe, në mënyrë që klientët potencial detyrohen të bëjnë një krahasim mollë-portokall kur ju krahasojnë me konkurrentin tuaj.

Nëse ata mund të bëjnë një krahasim mollë-mollë mes jush dhe konkurrentëve tuaj, atëherë shitja varet nga çmimi dhe ju jeni të djegur. Egziston gjithmonë dikush që është i gatshëm të shesë më lirë se ju.

 

Arritja e perspektivave me mediat sociale

Dollarët e marketingut janë fuqi zjarri. Ju duhet të përdorni me zgjuarsi fuqinë tuaj të kufizuar  në mënyrë që të mund të gjuani me sukses, të ktheheni në shtëpi fitimtarë dhe të ushqeni familjen. Por, nëse filloni të qëlloni rastësisht në çdo drejtim, do të trembni  prenë tuaj. Ju duhet të jeni synues dhe të zgjuar nëse doni të jeni fitimtarë.

 

Nëse jeni  biznes i vogël ose i mesëm, duhet të merrni një kthim nga kostot e marketingut. Vendosja e buxhetit tuaj relativisht të vogël të marketingut në marketing të paqartë do të kishte të njëjtin efekt si një fëmijë që urinon në oqean.

Me gjithë zhurmën që rrethon mediat sociale,  do të imagjinonit se ishte një kurë marketingu për të gjitha. Shumë “guru” të vetëshpallur të mediave sociale do t’ju bëjnë të besoni se mediat sociale janë e ardhmja e të gjithë marketingut dhe se nëse nuk po i kushtoni të gjitha ose shumicën e burimeve tuaja të marketingut mediave sociale, së shpejti do të falimentoni.

Ka kaq shumë zhurmë që rrethon mediat sociale, le të shohim se ku përshtatet në një strategji të përgjithshme marketingu.

Një fushatë e suksesshme marketingu duhet të përfshijë në mënyrën e duhur tre elemente jetike.

 

 1. Tregu. Tregu i synuar ku ju dërgoni mesazhin tuaj.

 

 1. Mesazh. Mesazhi ose oferta e marketingut që dërgoni.

 

 1. Media. Mjeti që përdorni për të komunikuar mesazhin tuaj në tregun e synuar, p.sh. radio, postë direkte, telemarketing, internet, TV, etj.

 

Ju duhet t’i goditni të treja për të pasur një fushatë të suksesshme. Duhet të dërgoni mesazhin e duhur në tregun e duhur të synuar, përmes kanalit të duhur mediatik. Dështimi në cilindo nga këta tre elementë ka të ngjarë të bëjë që fushata juaj e marketingut të dështojë. Kuptimi i kësaj kornize ndihmon për t’i vendosur gjërat në kontekst.

Bazat e marketingut të testuara me kohë nuk ndryshojnë papritur vetëm sepse vjen një lloj i ri mediash. Gjëja e rradhës për të pyetur – a është media e duhur për biznesin tuaj?

 

Ka dy kurthe të mundshme me mediat sociale.

Së pari, mund marrë shumë kohë. Ndjenja se ju duhet t’i përgjigjeni çdo komenti të çmendur mund të jetë e lodhshme dhe mund të marrë kohë larg detyrave të marketingut që mund t’ju japin një kthim shumë më të mirë në kohën dhe paratë e investuara.

Së dyti, është çështja e pronësisë. Faqja dhe profili juaj i mediave sociale është në fakt pronë e rrjetit social. Pra, shpenzimi i sasive të mëdha të kohës dhe parave për të krijuar një profil dhe audiencë në këto rrjete përfundon në ndërtimin e aseteve të rrjeteve në vend të tuajave.

Autori preferon të ndërtojë asetet e tij të marketingut si faqet e internetit, blogjet, listat e postës elektronike, etj. dhe më pas të përdorë mediat sociale thjesht si një mënyrë për të drejtuar trafikun drejt këtyre aseteve të marketingut. Në këtë mënyrë, koha dhe përpjekja e tij shkojnë për të rinovuar “shtëpinë” e tij dhe jo për atë të një pronari që mund ta dëbojë  në çdo kohë.

Arritja e perspektivave me marketingun me Email Social

Email-i është një mënyrë e drejtpërdrejtë, personale për t’u angazhuar me klientët e mundshëm. Falë përhapjes së telefonave smart dhe pajisjeve celulare, pothuajse të gjithë kanë një email në xhepin e tyre ose lehtësisht të arritshëm.

 

Ndërtimi i një baze të dhënash të abonentëve me email luan një rol qendror në strategjinë tuaj të marketingut në internet. Një pjesë e spikatur e website-it tuaj duhet të jetë një formular i zgjedhjes me email. Kjo ju mundëson të kapni adresën e emailit të vizitorëve të website-it  dhe ju jep mundësinë të bindni  vizitorët që mund të mos jenë gati të blejnë menjëherë, por që janë të interesuar dhe duan më shumë informacion.

 

Kapja dhe edukimi i klientëve potencialë janë dy faza kritike të procesit të marketingut. Ato na japin aftësinë për t’u marrë me inteligjencë me perspektivat e interesuar që mund të mos jenë zhvilluar ende në pikën për të marrë një vendim blerjeje. Në përgjithësi, këto lloje të perspektivave përbëjnë shumicën e të gjitha perspektivave dhe janë vendimtare për plotësimin e linjës suaj të shitjeve të ardhshme.

Megjithëse, emaili është një media e fuqishme,  ka disa veçori për të cilat duhet të jeni të vetëdijshëm. Më poshtë janë disa nga gjërat kryesore që duhet të bëni dhe të mos bëni kur bëhet fjalë për emailin.

 1. Mos dërgoni mesazhe të padëshiruara. Asnjëherë mos blini ose përpiloni lista të adresave të postës elektronike ku marrësit nuk kanë kërkuar në mënyrë eksplicite t’u dërgohen emaile. Jo vetëm që është pozicionim shumë i dobët, duke ju vendosur në të njëjtën kategori me spammers, por është gjithashtu i paligjshëm.

 

 1. Ji human. Mos shkruani një email si një robot ose sikur po shkruani një letër zyrtare. Email-i është një media shumë personale , edhe nëse po i dërgoni të njëjtin email mijëra abonentëve, shkruani sikur po i dërgoni email një personi të vetëm.
 2. Mos shkruani një email si një robot. Mos përdorni kurrë Outlook, Gmail ose ndonjë shërbim tjetër standard të postës elektronike për marketing masiv me email. Këto shërbime janë krijuar për emaile një-për-një dhe jo një-për-shumë.
 3. Dërgoni Email rregullisht. Nëse i dërgoni rrallë email databazës së emailit, ato do të fillojnë “të ftohen”. Mund të kenë zgjedhur të jenë në databazën tuaj të postës elektronike, por nëse nuk kanë dëgjuar prej jush për një kohë të gjatë,  mund të harrojnë se kush jeni dhe t’ju shënojnë si spam.
 4. Jepini vlerë. Nëse i dërgoni email bazës së të dhënave të abonuesve tuaj vetëm kur dëshironi t’i shisni ,  do të kthehet në diçka të bezdisshme dhe do të bëjë që ata ta heqin abonimin ,  të injorojnë emailet tuaja ose  t’ju shënojnë si spam.
 5. Automatizoni. Një arsye tjetër shumë e mirë për të përdorur një platformë komerciale të marketingut me email është automatizimi. Këto platforma ju lejojnë të vendosni sekuenca që u dërgohen automatikisht abonentëve të rinj me email. Për shembull, kur ata abonohen, ju mund të bëni që platforma juaj e marketingut të emailit t’u dërgojë automatikisht një email mirëseardhjeje. Një ditë më vonë mund t’u dërgojë një email të mbushur me vlera, duke i ndihmuar  të kuptojnë më mirë kategorinë e produktit për të cilin janë të interesuar. Tre ditë më vonë  mund t’u dërgojë një email duke u treguar më shumë për ju dhe biznesin tuaj. Një javë më vonë mund t’i ftojë ata të planifikojnë një telefonatë me ju. E gjithë kjo mund të bëhet me autopilot.

Kapja e potencialeve në një sistem baze të dhënash për ndjekjen në të ardhshmen është thelbësore për suksesin tuaj të marketingut

Shumica e pronarëve të bizneseve janë të paqartë për qëllimin e marketingut. Thjesht vendosin emrin e biznesit  në reklamë me një logo të bukur dhe disa slogane të pakuptimta ku pretendojnë se janë lider në industrinë ose zonën e tyre. Nëse i pyet se cili është qëllimi i reklamës, shumica do të thonë se është për të shitur produktet  ose për të “shfaqur emrin e tyre “.

Kjo eshte e gabuar! Një gabim fatal. Do ishte njësoj si të derdhin para në tualet.

Në marketingun me përgjigje të drejtpërdrejtë, qëllimi i reklamimit tuaj është të gjeni njerëz që janë të interesuar për atë që bëni ju, në vend që të përpiqeni të bëni një shitje të menjëhershme nga reklama. Kur ju përgjigjen persona të interesuar, ju i vendosni ato në bazën e të dhënave tuaja vijuese në mënyrë që të mund të ndërtoni vlerë për ta, të pozicionoheni si autoritet dhe të krijoni një marrëdhënie të ndërtuar mbi besimin.

 

Pasi ta bëni këtë, shitja vjen (nëse është e drejtë për ta) si pasojë e natyrshme. Mund të kërkojë një ndryshim mendësie, por është një koncept absolutisht jetik për t’u kuptuar.

 

Pse të mos përpiqeni t’u shisni  nga reklama juaj? Është e vërtetë që disa njerëz që shohin reklamën  mund të jenë gati për të blerë menjëherë, por shumica dërrmuese nuk do të jenë gati të marrin një vendim blerjeje pikërisht në ditën kur shohin reklamën tuaj – edhe nëse janë të interesuar për atë që bëni .

 

Nëse nuk i vendosni në një bazë të dhënash, atëherë i keni humbur. Ata mund të kenë qenë gati për të blerë në një muaj, gjashtë muaj ose një vit. Por, meqenëse reklamimi juaj ishte “momental”, ju e keni humbur plotësisht atë mundësi.

 

Shanset  që ata të kujtojnë reklamën tuaj të vetme nga gjashtë muaj më parë janë jashtëzakonisht të pakta. Ky lloj marketingu është i ngjashëm me bujqësinë. Është një investim në të ardhmen tuaj, sepse me rritjen e bazës së të dhënave , do të rritet edhe biznesi juaj dhe rezultatet tuaja.

E merrni me mend numrin mesatar të herëve që një shitës ndjek një potencial shitjeje? Nëse mendoni një ose dy herë, do të kishit të drejtë.

50% e shitësve heqin dorë pas një kontakti, 65% heqin dorë pas dy dhe 79.8% heqin dorë pas tre kontakteve. Imagjinoni që një fermer mbolli fara dhe më pas refuzoi t’i ujitte më shumë se një ose dy herë. A do të kishte një korrje të suksesshme? Vështirë.

 

Menjëherë pasi të keni kapur një klient potencial,  duhet ta vendosni në sistemin tuaj ku bëhen kontakte të përsëritura me kalimin e kohës. Këto nuk janë kontakte ku ju përpiqeni në mënyrë të bezdisshme t’i  bindni të blejnë. Ju ndërtoni një marrëdhënie, duke u dhënë atyre vlerë përpara se të blejnë diçka dhe gjatë procesit  ndërtoni besim dhe demonstroni autoritet në fushën tuaj të ekspertizës.

Pranoni faktin që shumica e njerëzve nuk do të jenë gati të blejnë menjëherë. Vendosini ato në një bazë të dhënash – që mund të jetë email ose postë direkte fizike (mundësisht të dyja). Dërgojini me postë diçka rregullisht për të qëndruar në kontakt, duke u pozicionuar si ekspert në industrinë ose fushën tuaj.

Ashtu si një fermer, ju përgatitni perspektivat  për t’u bërë gati për korrje.

Prezantoni biznesin tuaj në një mënyrë që përcjell besim dhe konfidencë.

Ne u njohëm me mënyrat se si të kapim dhe përgatisim klientë potencialë për të ndërtuar besim, vlerë dhe autoritet. E gjithë kjo është bërë me qëllim që procesi i konvertimit të shitjeve të bëhet i natyrshëm dhe i lehtë.

Në momentin kur  arrini në pikën e konvertimit të shitjeve, ato duhet të jenë tashmë kornizuar, të motivuar  , të interesuar paraprakisht dhe në thelb të kërkojnë të blejnë nga ju. Nëse do ju duhet t’i bindni  ose të bëni shitje të vështirë, atëherë ka të ngjarë të keni nevojë të përmirësoni procesin tuaj të përgatitjes së klientëve potencialë.

 

Konvertimi i shitjeve ka të bëjë me krijimin e besimit dhe demonstrimin e vlerës së mjaftueshme për të motivuar klientët e interesuar për t’u bërë klientë që paguajnë.

 

Shumica e shitësve e pozicionojnë veten ose si lypës të dëshpëruar ose si shitës të bezdisshëm, shtytës që përdorin teknika  të vjetruara “mbylljeje” si ABC (gjithmonë mbylleni), mbyllja e provës ose mbyllja supozuese.

 

Këto teknika janë kthyer në shaka në shitje dhe nëse nuk jeni duke shitur produkte me vlerë të ulët si fshesa me korrent derë më derë, ato do të krijojnë më shumë mosbesim me klientin tuaj sesa t’ju ndihmojnë.

 

Pavarësisht nëse jeni duke shitur bukë të sapopjekur, shërbime të kontabilitetit ose mbështetje për IT, mënyra se si e marketoni veten do të ketë një ndikim dramatik te klientët që tërheqni dhe te shuma që mund të kërkoni në këmbim të shërbimeve tuaja. Një besim i përhapur është se “gjithçka ka të bëjë me produktin”, kështu që nëse keni një produkt ose shërbim më të mirë, njerëzit automatikisht do të kenë më shumë gjasa të blejnë nga ju dhe t’ju paguajnë më shumë për të.

Shumica e bizneseve përpiqen të shesin pa krijuar më parë besim. Ata ose telefonojnë  ose reklamojnë duke përdorur metoda të vjetruara që nuk funksionojnë më.

Problemi me këtë është që po i kërkoni klientëve tuaj të marrin një vendim kur  nuk e kanë idenë se kush jeni ose për çfarë jeni. Ata nuk ju njohin, nuk ju pëlqejnë dhe nuk ju besojnë ende. Është njësoj si të propozosh martesë në  takim të parë – sigurisht që mund të funksionojë një herë në një rast të veçantë, por a dëshiron vërtet të rrezikosh gjithë biznesin tënd në një strategji të tillë? Dhe kështu përfundoni me një raport të dobët mbylljeje, le të themi 1 në 10 ose 1 në 20 dhe humbni një sasi të konsiderueshme kohe, energjie dhe parash duke u marrë me klientë potencialë të pakualifikuar. Për më tepër,  humbni shumë para për reklama të dobëta.

Pozicionimi i saktë i vetes do ta bëjë procesin e konvertimit të shitjeve të lehtë dhe të natyrshëm si për ju ashtu edhe për klientin tuaj.

Nëse drejtoni një biznes të vogël kjo ju vë në disavantazh të menjëhershëm. Një klient që bën kërkim të thellë ndaj jush mund të arrijë në përfundimin se jeni i besueshëm dhe ofroni shërbim të shkëlqyeshëm, por shumica dërrmuese e klientëve nuk do ta bëjnë  këtë përpjekje. Ata shpesh do të hedhin një vështrim të përciptë dhe do t’ju gjykojnë nga kopertina juaj.

Kjo është arsyeja pse është gjithnjë e më e rëndësishme të prezantoni biznesin tuaj në një mënyrë që të përcjellë besim dhe konfidencë. Përdorimi strategjik i teknologjisë është një mënyrë nëpërmjet së cilës ju mund të barazoni fushën e lojës. Jo shumë kohë më parë, qasja në mjetet e teknologjisë së biznesit ishte jo e përballueshme për bizneset e vogla dhe për këtë arsye ishte domeni i kompanive të mëdha. Interneti, software si shërbim (SaaS) dhe cloudi kanë niveluar fushën e lojës.

Më poshtë janë disa mënyra të lira se si mund të përdorni teknologjinë për t’ju ndihmuar të prezantoni biznesin tuaj në një mënyrë më të gjerë dhe më profesionale.

 

 1. Website: Faqja juaj e internetit është ndoshta një nga vendet e para ku klientët e mundshëm shkojnë për t’ju kontrolluar.

 

 1. Mos reklamoni një adresë emaili të lëshuar nga Hotmail, Gmail ose ISP, por përdorni një adresë emaili me domenin tuaj. Kush duket më i besueshëm johnny14@gmail.com apo john.smith@company.com?

 

 1. Numri i telefonit: Numri juaj i telefonit mund të thotë shumë për ju. Përdorimi i një numri kombëtar me pagesë ose i një numri pa pagesë mund t’i japë biznesit tuaj një ndjenjë kombëtare dhe të arritshme.

 

 1. CRM. Një sistem i menaxhimit të marrëdhënieve me klientët (CRM) do t’ju ndihmojë të mbani gjurmët e detajeve të klientit dhe të automatizoni dhe menaxhoni hapat e rradhës.

 

 1. Sistemi i biletave: Nëse keni të bëni me mbështetjen ose pyetjet e klientit, një sistem biletash mund t’ju ndihmojë ju dhe klientët tuaj të mbani gjurmët e kërkesave. Kjo mund të ulë në mënyrë dramatike barrën për ju dhe stafin tuaj për t’iu përgjigjur përditësimeve të statusit, telefonatave dhe emaileve.

Rritja e vlerës së jetëgjatësisë së klientit

Rrisni çmimin tuaj. Një nga mënyrat më të anashkaluara për të rritur vlerën e jetëgjatësisë së një klienti është thjesht duke rritur çmimet. Shumica e bizneseve kanë frikë se rritja e çmimeve mund të çojë në një largim të klientit ose një lloj reagimi. Ndërsa duhet të trajtohet në mënyrë strategjike, në përgjithësi do të zbuloni se klientët tuaj janë shumë më pak të ndjeshëm ndaj çmimit sesa imagjinoni. Sidomos nëse jeni duke e pozicionuar veten në mënyrë korrekte dhe duke ofruar një përvojë të shkëlqyer klienti, atëherë shumica e klientëve do ta pranojnë  me kënaqësi dhe në varësi të mënyrës se si bëni transaksione me ta , disa mund të mos e vënë re.

Mendoni për çmimin e qumështit apo bukës kur ishit fëmijë në krahasim me tani? Ky është inflacioni.

Kur ishte hera e fundit që rritët çmimet tuaja? Nëse ka kaluar  kohë, atëherë mund të jetë momenti për të rivlerësuar.  Ideja është kjo – nëse i mbani çmimet tuaja konstante për një kohë të gjatë, në terma realë, ju në mënyrë efektive po i ulni ato sepse inflacioni e bën të njëjtën sasi  parash më pak të vlefshme me kalimin e kohës. Inflacioni është rritja e qëndrueshme e nivelit të përgjithshëm të çmimeve të mallrave dhe shërbimeve gjatë një periudhe kohore.

Duke mos i rritur çmimet  për një periudhë të gjatë kohore, ju në mënyrë efektive po i jepni vetes një ulje page.

Çelësi për të rritur çmimet tuaja në një mënyrë që e bën  të pranueshme për klientët  është t’u jepni atyre një arsye pse. Shpjegojuni  rritjen e cilësisë së produktit tuaj ose rritjen e kostove të inputeve që keni përdorur.

Shpjegojuni atyre përfitimet që kanë marrë tashmë nga oferta juaj dhe si do të përfitojnë nga risitë tuaja të ardhshme. Një përqindje e klientëve mund të largohen  pavarësisht shpjegimit tuaj; por, ata priren të jenë klientët me vlerë më të ulët. Një klient që u fitua prej çmimit do të humbasë prej çmimit. Nëse bëhet siç duhet, rritja e fitimit të marrë nga rritja e çmimeve tuaja do të tejkalojë çdo të ardhur të humbur nga klientët e ndjeshëm ndaj çmimit.

Rritja e shitjeve. Pyetja “Doni patate të skuqura me këtë?” është përgjegjëse për qindra miliona dollarë për McDonald’s dhe një strategji e ngjashme e shitjes mund të vlejë një pasuri për ju. Rritja e shitjes është ofrimi i shtesave me produktin ose shërbimin kryesor që shitet. Kur klientët e mundshëm blejnë fillimisht artikullin kryesor “të shtrenjtë”, produktet shtesë të sugjeruara ndihen relativisht të lira.

Një gjë që funksionon në favorin tuaj me rritjen e shtesave është se klienti nuk ishte duke kërkuar të blinte në mënyrë specifike për produktet shtesë  të sugjeruara; ata kanë shumë më pak gjasa të jenë të ndjeshëm ndaj çmimit të artikullit që bashkëngjitet. Kjo do të thotë marzhe shumë më të larta për ju.

Ngjitja. Është ISP-ja që ju shet planin e internetit me shpejtësi më të lartë ose tregtari i makinave që ju shet modelin më të ri.

Ngjitja është procesi i zhvendosjes së klientëve ekzistues drejt produkteve dhe shërbimeve tuaja me çmim më të lartë dhe me marzh më të lartë.

Fushatat e ngjitjes duhet të jenë një pjesë e vazhdueshme e procesit tuaj të marketingut. Shumë shpesh klientët qëndrojnë në produktet ose shërbimet ekzistuese edhe pse ata mund të përfitojnë dhe të përballojnë të blejnë produkte më të shtrenjta. Kjo është inerci që punon kundër jush.

Përveçse thjesht t’ju bëjnë më shumë fitime, fushatat e ngjitjes ju ndihmojnë të luftoni inercinë dhe mund të parandalojnë që klientët të kalojnë te një konkurrent.

Frekuenca. Rritja e frekuencës me të cilën klientët  blejnë nga ju është një tjetër strategji solide për rritjen e vlerës së jetëgjatësisë. Ka shumë strategji për ta bërë këtë. Ja  disa prej tyre:

 • Përkujtues. Njerëzit bëjnë jetë të ngarkuar. Ata nuk kujtohen gjithmonë t’i bëjnë gjërat në kohën e duhur edhe kur kjo është e dobishme . Dërgoni alarme rikujtuese me postë, email ose SMS për t’u kujtuar që të bëjnë sërish biznes me ju. Dërgimi i përkujtuesve të rregullt mund të jetë plotësisht i automatizuar, prandaj përfitoni nga teknologjia për të bërë disa nga punët e rënda.
 • Riaktivizimi. Nëse jeni si shumica e bizneseve,me siguri jeni ulur në një minierë ari në formën e një liste të klientëve të së kaluarës. Klientët e së kaluarës ju kanë besuar mjaftueshëm për të kapërcyer hendekun midis një personi të interesuar dhe një klienti. Ata mund të kenë ndaluar së bleri nga ju për një sërë arsyesh, duke përfshirë një përvojë të dobët, çmime më të mira diku tjetër, largim nga zona lokale ose thjesht sepse nuk u keni dhënë  një arsye bindëse për t’u kthyer.

Kjo listë e klientëve të kaluar ka një vlerë të jashtëzakonshme, sepse pjesa më e madhe e punës së palodhur për t’ju njohur juve, për t’ju pëlqyer dhe për t’ju besuar tashmë është bërë. Tani ju vetëm duhet të kryeni një fushatë riaktivizimi për t’i rifituar ato. Kjo është e mrekullueshme për të marrë disa fitore të shpejta dhe për të sjellë “para të shpejta”.

Menu